Μαύρος καπνός από τους G7: Καμία απόφαση για ελάφρυνση του χρέους

Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιμένει ο Σόιμπλε – Συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ζητά η Λαγκάρντ – Άμεση πληροφόρηση ζητούν οι ΗΠΑ
 Χωρίς απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέληξε η συνάντηση του Washington group που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο του G7 των υπουργών Οικονομικών.
 Οι δύο πλευρές έθεσαν το θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών ωστόσο, αν και η… απόσταση μεταξύ τους μειώθηκε δεν λήφθηκε καμία απόφαση επί της ουσίας και οι συζητήσεις αναλώθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο.
«Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν το Eurogroup» σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή» καθώς όπως εξηγούσε τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συνάντησης σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Η βασική διαφορά παρέμεινε, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ που συμμετείχε στη συνάντηση τόνιζε την ανάγκη για πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέροντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο “προσεκτικά” ενώ ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών τόνιζε ακριβώς το αντίθετο, ότι οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι θετικές έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο.
Με λίγα λόγια, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», η βασική διαφορά στα δύο παραπάνω επιχειρήματα είναι ότι η κ. Λαγκάρντ ζητάει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά της καθώς όσο πιο “ρεαλιστικές” δηλαδή δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί ενώ το αντίθετο ισχύει με την άποψη του κ. Σόιμπλε.Συγχρόνως ενώ αναμενόταν τουλάχιστον μια απόφαση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος, (δηλαδή το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς όπως λέει άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή», “τίποτα δεν θα συμφωνηθεί πριν συμφωνηθούνε όλα.”
Αυτό που όμως έγινε ξεκάθαρο είναι πως η γερμανική πλευρά δεν αναμένει πλέον από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν αλλά μέχρι το 2022.
Από εκεί και πέρα σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύει μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% – 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Σχόλια